Home / Fungi & Mycologie / Geestverruimende boswandelingen en hallucinogene paddenstoelen

 

Paddenstoelen spotten tijdens een boswandeling kan al zeer geestverruimend werken. Sommige mensen gaan een stap verder en consumeren bepaalde paddenstoelen vanwege hun bewustzijnsveranderende of hallucinerende werking. Ze eten ze simpelweg op, zetten er thee van of  mengen ze met chocola voor een versterkend effect. De stofjes psilocybine en psilocine zorgen ervoor dat de hersenen de werkelijkheid anders waarnemen. Als drug worden paddenstoelen ook wel paddo’s, magic mushrooms of shrooms genoemd.

psilocybe-semilanceata
De bekendste hallucinogene paddenstoelen (volgens voorlichtingssite Unity.nl):

  • Psilocybe cubensis (“Mexicaanse paddo”)
  • Copelanida cyanescens (“Hawaïaanse paddo”)
  • Psilocybe semilanceta (het inheems veel voorkomende Puntig kaalkopje)
  • Psilocybe tampanensis (Sclerotia, Philosopher’s stones oftewel Truffels)

Religieuze rites

psilocybin-growers-guideHet gebruik van paddenstoelen als tripmiddel is bepaald geen nieuw verschijnsel. Al sinds vele eeuwen worden ze ingezet als hallucinerend middel bij religieuze rites, vooral in Midden- en Zuid- Amerika.  De bekendheid in de westerse wereld nam een sprong, toen in 1976 een boek over het kweken van paddo’s verscheen in de Verenigde Staten.

De werkzame stoffen in de paddo’s zijn verwant aan het lichaamseigen serotonine. Daardoor versterken ze de gevoelens, en dat kan een positieve of negatieve uitwerking hebben. Ook ervaart de gebruiker zichzelf en zijn omgeving anders tijdens een trip. De effecten van de paddo’s zijn sterk persoonsgebonden.

Smartshops

In België vallen paddo’s al sinds 1969 onder de drugwetgeving. In Nederland waren ze te koop in smartshops, tot ze in 2008 wettelijk werden verboden. Paddogebruikers hebben zich nu tot de truffel gekeerd, die heeft min of meer dezelfde eigenschappen. Doordat de Magic Truffle eigenlijk geen paddenstoel is valt deze buiten de gespecificeerde paddenstoelen die op de lijsten van gereguleerde stoffen staan. Net als de thuiskweek van cannabis is ook het kweken van truffels in Nederland legaal.

UTRECHT-DRUGS-ASSORTIMENTHet gebruik van paddenstoelen als geestverruimend middel is niet zonder risico’s. Volgens het Trimbosinstituut zijn de voornaamste:

  • De sterkte van paddenstoelen is moeilijk te bepalen, zeker als ze in gerechten zijn verwerkt.
  • Paddo’s versterken de gevoelens van de gebruiker. Dit geldt ook voor negatieve gevoelens als angst, verwardheid en achterdocht.
  • Het effect van de paddo kan spontaan terugkeren.
  • Bij het zelf plukken van paddenstoelen bestaat het risico dat men een giftig exemplaar plukt.
  • Paddo’s zijn moeilijk te onderscheiden van giftige soortgenoten. Bij het zelf verzamelen van paddenstoelen kun je per ongeluk een giftig exemplaar plukken.
  • Verkeer en het gebruik van paddo’s zijn een gevaarlijke combinatie.

De kans op verslaving is bij paddo’s overigens nihil.

 
Share this page
 

Mycologie in een notendop

Het feit dat je op onze site terecht bent gekomen wil zeggen dat je op zoek bent naar meer informatie over de wereld van de schimmels. We vatten daarom, speciaal… Lees meer

 

Mushrooms, Mangorewa Track near Rotorua, NZMushrooms, Mangorewa Track near Rotorua, NZSuch beautiful delicate fungi, never seen it before so if anyone knows what it is I'd love to know xxSuch beautiful delicate fungi, never seen it before so if anyone knows what it is I'd love to know xxViolet-toothed Polypore_2017.07.14 (1 of 3)Violet-toothed Polypore_2017.07.14 (2 of 3)Violet-toothed Polypore_2017.07.14 (3 of 3)Suillus bovinus, le bolet des bouviers (bovine bolete, kuh-röhrling).Suillus bovinus, le bolet des bouviers (bovine bolete, kuh-röhrling).Suillus bovinus, le bolet des bouviers (bovine bolete, kuh-röhrling).