Home / Mycologie in een notendop

 

Het feit dat je op onze site terecht bent gekomen wil zeggen dat je op zoek bent naar meer informatie over de wereld van de schimmels. We vatten daarom, speciaal voor jou, even kort samen wat mycologie eigenlijk is, en waarom schimmels zo’n boeiend studieobject zijn.

Wat is mycologie?

afb. 10voorbiologie.nl

Schimmel (afb. 10voorbiologie.nl)

Mycologie is de tak van de biologie die zich bezighoud met het bestuderen van schimmels (fungi). Ook paddenstoelen en zwammen vallen hier onder. Zij zijn namelijk onderdelen van sommige schimmelsoorten, namelijk de vruchtlichamen die voor de voortplanting zorgen.

Schimmels en paddenstoelen

Schimmels zijn organismen die bestaan uit cellen die een celkern, celwand, cytoskelet en mitochondriën hebben. Bij schimmels maken we een onderscheid tussen de eencellige en meercellige soorten. Meercellige schimmels, zoals zwammen, leven op een oppervlak zoals hout of grond, dit in tegenstelling tot de meeste eencellige schimmels, zoals gisten en candida. Meercellige schimmels bestaan uit schimmeldraden (hyfen) die zich vertakken in de grond of in het hout bijvoorbeeld. Het geheel van hyfen noemt men het mycelium, of de zwamvlok. Veel schimmels hebben een vruchtlichaam (paddenstoel of zwam). Ook vruchtlichamen bestaan uit schimmeldraden.

Waarom aandacht voor mycologie?

Schimmels kunnen bijzonder nuttig zijn voor mens en natuur. Zo verteren paddenstoelen zoals de saprofyten (de ‘opruimers’) afval uit de natuur, zoals dode bladeren of dood hout. Daardoor zorgen ze ervoor dat de natuur niet bedolven word onder een dikke korst organisch afval. Paddenstoelen dienen als voedsel voor wilde dieren zoals eekhoorns, en helpen andere plantaardige organismen te overleven; denk maar aan de symbionten, of boombegeleiders, die bomen voorzien van voedingsstoffen in ruil voor suikers.

Daarnaast worden paddenstoelen, gisten, en andere schimmels veelvuldig gebruikt in de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Zo heeft penicilline het leven van miljoenen mensen gered, en blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde soorten paddenstoelen krachtige medicinale eigenschappen bezitten.

Kortom, fungi zijn niet weg te denken in het leven op aarde. Dat is één van de redenen waarom de mycologie zo’n grote aantrekkingskracht heeft op mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. Daarnaast is natuurlijk de erg brede variatie in het rijk der schimmels uitermate boeiend op zich.

Medische mycologie

Een bijzondere vorm van mycologie vinden we terug in de medische wereld. De tak van de geneeskunde die zich bezig houd met aandoeningen die veroorzaakt zijn door ziekmakende schimmels, noemt men medische mycologie.

Een ziekte die is veroorzaakt door een schimmel noemt men mycose. Voorbeelden hiervan zijn kalknagels, zwemmerseczeem en candida infecties. Ook luchtweginfecties kunnen veroorzaakt worden door schimmels.

Mycotherapie is het voorkomen of behandelen van ziekten met behulp van medicinale paddenstoelen. Deze paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld shiitake en oesterzwam, kennen ondertussen al een kleine 130 toepassingsgebieden waaronder kanker, hart- en vaatziekten, en infectieziekten.

medische-mecologie

 
Share this page
 

Mycologie in een notendop

Het feit dat je op onze site terecht bent gekomen wil zeggen dat je op zoek bent naar meer informatie over de wereld van de schimmels. We vatten daarom, speciaal… Lees meer

 

MushroomPolyporus tuberasterPolyporus tuberasterOne More LightCommon Stinkhorn - Phallus impudicusCommon Stinkhorn - Phallus impudicusCommon Stinkhorn - Phallus impudicusMelogramma spiniferumCommon Stinkhorn - Phallus impudicusurnula campylosporarussula persanguineaCogumelo Orelha-de-Judas - Mushroom - (Auricularia auricula-judae)