Home / Paddenstoelen herkennen

 

De aantrekkingskracht van paddenstoelen is voor veel mensen groot. Zij willen dan ook zélf op zoek gaan naar paddenstoelen, en ze leren herkennen. Maar hoe leer je dat?

knowyourmushrooms

Drie soorten paddenstoelen

Er zijn drie verschillende soorten paddenstoelen die vrij eenvoudig van elkaar te onderscheiden als je een klein spiegeltje meeneemt. Daarmee kan je naar de onderkant van de paddenstoelhoed kijken.

Plaatjeszwammen, zoals vliegenzwammen en champignons, hebben ‘plaatjes’, of schijfjes, onderaan de hoed. De schijfjes doen een beetje denken aan de spaken van een fietswiel. Verder is ook de kleur van de sporen en het sporenpoeder van belang om verschillende soorten plaatjeszwammen van elkaar te onderscheiden. In de praktijk neem je hiervoor een natte witte zakdoek mee. Hiermee wrijf je over de plaatjes, waardoor de sporen op de zakdoek achter blijven.

Bij buisjeszwammen, zoals eekhoorntjesbrood, ziet men allemaal gaatjes (buisjes) aan de onderkant van de hoed. Ze zijn steviger dan plaatjeszwammen.

Stuifzwammen, zoals de aardappelenbovist, zijn bolvormig en hebben geen steel. De zwam barst om zijn sporen de lucht in te blazen.

Op de website van Natuurpunt kan je de kenmerken van een aantal paddenstoelen terugvinden. Natuurpunt organiseert ook cursussen en andere activiteiten in het teken van het herkennen van verschillende soorten, en verkoopt interessante paddenstoelenboeken in de eigen winkel die van onschatbare waarde kunnen zijn op een wandeling.

Eetbare paddenstoelen?

Sommige in het wild groeiende soorten kan men in principe eten, maar het is geen goed idee om een boek over eetbare in het wild groeiende paddenstoelen te kopen en aan de hand daarvan op zoek te gaan! Alleen een echte kenner kan met zekerheid zeggen of een paddenstoel werkelijk eetbaar is.

We kennen bijvoorbeeld de gewone witte champignon die overal in de winkel te koop is, maar niet elke vergelijkbare witte paddenstoel die je in het wild zou vinden is eetbaar! Een in het wild groeiende paddenstoel die wit van kleur kan zijn is de Amanita phalloides, oftewel de groene knolamaniet. Het is de giftigste van de in het wild voorkomende paddenstoelen; binnen 12 uur kan je dood zijn! Giftige paddenstoelen zoals de knolamaniet, kan je niet herkennen aan een vieze smaak, en de gifstoffen worden niet geneutraliseerd door verhitten! Een klein hapje kan je al (dodelijk) ziek maken.

De boodschap is dus: als je geen kennis van zaken hebt, laat de wilde soorten gewoon liever staan en koop met een gerust hart een bakje lekkere paddenstoelen in de supermarkt!

 
Share this page
 

Mycologie in een notendop

Het feit dat je op onze site terecht bent gekomen wil zeggen dat je op zoek bent naar meer informatie over de wereld van de schimmels. We vatten daarom, speciaal… Lees meer

 

Boletus edulis DSCN3732Henningsomyces candidusOchre Spreading Tooth - Steccherinum ochraceumOchre Spreading Tooth - Steccherinum ochraceumPeziza sp.Lactarius vellereus, le lactaire velouté.Lactarius vellereus, le lactaire velouté.Lactarius vellereus, le lactaire velouté.Ochre Spreading Tooth - Steccherinum ochraceumOchre Spreading Tooth - Steccherinum ochraceumPeziza sp.Peziza sp.