Home / Fungi & Mycologie / Schimmels en gisten als voeding

 

Wie denkt dat alleen paddenstoelen culinair te gebruiken zijn is fout. Ook schimmels en gisten worden veel gebruikt voor de voedselproductie. En niet alleen voor wijn, bier en brood…
faux-gras

Faux Gras en co

Het overweldigende succes van de heerlijke Faux Gras de Gaia (mét echte truffel trouwens), als diervriendelijk alternatief voor fois gras, heeft de belangstelling doen toenemen voor de vegetarische patés op basis van voedingsgist. Merken als Tartex, Vetara, en Granovita hebben een groot assortiment van dit soort lekkere patés. Sommige mensen reageren echter overgevoelig op producten met gist.

Quorn

Quorn is een merk uit het Verenigd Koninkrijk dat sinds 1995 vegetarische producten op de markt brengt op basis van de schimmel Fusarium Venenatum. De producten lijken qua smaak en structuur erg op ‘echte’ vleesproducten.

Niet iedereen is fan van producten op basis van deze schimmel, misschien door de onheilspellende Latijnse benaming Venenatum die ‘vol vergif’ betekent. Sommige mensen reageren overgevoelig op deze producten. Volgens Quorn komt dit echter zelden voor.

Wie eens een Quorn stoverij wil proberen, kan de bereiding ervan hier online volgen op VTM’s SOS Piet. Denk er wel aan dat Quorn producten meestal maar 24 uur na opening bruikbaar blijven.

Kombucha

De kombucha ‘zwam’, ook wel komboecha of theezwamdrank genoemd, bestaat uit een mengsel van thee en suikers die gefermenteerd worden door het kombucha organisme. Het kombucha organisme wordt vaak een zwam genoemd, maar dat is het eigenlijk niet. Het is in feite een symbiotische samenleving van gisten en bacteriën.

De kombucha drank kent een duizenden jaren lange geschiedenis. Toegegeven, lekker is hij niet, maar er worden medicinale eigenschappen aan toegekend. Als men de geruchten mag geloven zou Ronald Reagan, voormalig president van de Verenigde Staten, van zijn uitgezaaide kanker genezen zijn door het dagelijks drinken van een liter Kombucha.

 
Share this page
 

Mycologie in een notendop

Het feit dat je op onze site terecht bent gekomen wil zeggen dat je op zoek bent naar meer informatie over de wereld van de schimmels. We vatten daarom, speciaal… Lees meer

 

Fungi - Basidiomycota spSpinellus fusigerSoloPrimórdios de Cogumelos Shimeji Salmão em serragem de pinus, papelão e farelo de trigo - Mushroom - (Pleurotus ostreatus)Hortiboletus engeliiHortiboletus engeliiHortiboletus engeliiHortiboletus engeliiHortiboletus engeliiMushrooms, Mangorewa Track, Forest near Hamurana, Rotorua, NZMushrooms, Mangorewa Track, Forest near Hamurana, Rotorua, NZPleurotus purpeo-olivaceus